Lauha

Aloitin joogaamisen vuonna 2003 rauhoittaakseni mieltäni. Vuonna 2005 asuin Intiassa 4 kk keräämässä antropologian jooga-aiheiseen graduuni aineistoa ja löysin Bangaloressa iyengarjoogan. Sen jälkeen paluuta ei ollut enää muihin joogiin, ja antropologiakin vaihtui iyengarjooganopettajakoulutukseen.

Olen opettanut nyt joogaa noin 10 vuotta, ja oikeastaan koko tuon ajan opiskellut hyvin määrätietoisesti, syventyen iyengarjoogan eri puoliin ja kasvattanut työkalupakkiani opettajana. Opettajakouluttajan opintoni ovat viittä vailla valmiit, ja pitkäaikainen tavoitteeni syventyä joogaterapiaan on myös hyvällä mallilla.  Käyn säännöllisesti ulkomailla jatko-opintojen parissa maailman parhaimpien opettajien opissa: asuin mm. Saksassa 6 +1 kk opiskelemassa ja opettamassa iyengarjoogaa, käyn myös Intiassa säännöllisesti. Olen jatkanut opiskelua samojen opettajien johdolla 10 vuotta.  Olen Intermediate junior 2-tason opettaja.

Vuosien varrella olen opettanut hyvin erilaisia ryhmiä, kaikenikäisiä ja -kuntoisia ihmisiä: nuorista eläkeläisiin, vasta-alkajista opettajiin, hyväkuntoisista erilaisten vammojen tai sairauksien kanssa painiviin. Opetustyylini on rauhallinen ja selkeä, ja useinmiten hyvin intensiivinen. Pyrin aina parhaani mukaan huomioimaan kaikki oppilaani, vuoron perään kannustaen ja haastaen oppilaitani etenemään harjoituksessaan. Samoin haastan itseäni: kun yksi haaste on voitettu, olen jo seuraavan kimpussa.

Olen itse kokenut joogan vaikutuksen elämässäni hyvin vahvasti ja iloitsen kokemuksen ja tiedon eteenpäin jakamisesta. Saan valtavasti iloa siitä kun ihmiset saavat harjoituksestaan voimaa, rauhaa, työstävät haasteitaan ja kohtaavat potentiaalejaan. Se on parasta mitä tiedän.

Minulle joogaharjoitus on ennen kaikkea työskentelyä itsensä kanssa, tekniikat ovat vain itsetuntemuksen ja -tutkimuksen välineitä. Jooga on erittäin voimakasta tietoisuutta, läsnäolon taitoa. Se voi alkaa isovarpaasta ja kantapäästä, mutta on hyvin pian paljon enemmän. Pidän joogaharjoitusta koko elämän metaforana, eikä harjoitus rajoitu vain joogamatolle. Joogafilosofia ohjaa ihmisenä kasvua myös arjessani.

Toimin myös Suomen iyengarjoogayhdistyksen puheenjohtajana.