Lauha

Aloitin joogaamisen vuonna 2003 rauhoittaakseni mieltäni. Vuonna 2005 asuin Intiassa 4 kk keräämässä antropologian jooga-aiheiseen graduuni aineistoa ja löysin Bangaloressa iyengarjoogan. Sen jälkeen paluuta muihin joogalajeihin ei enää ollut ja antropologiakin vaihtui iyengarjoogan opettajakoulutukseen. Vuodesta 2018 olen Intermediate junior 3-tason opettaja (7/2020 nk. level 3) sekä pätevöitynyt opettajakouluttajaksi ja mentoriksi, sekä opettajien näyttökokeiden koearvioitsijaksi.

Olen opettanut joogaa 13 vuotta, ja koko tuon ajan jatkanut opintojani samojen opettajien johdolla hyvin määrätietoisesti, syventyen iyengarjoogan eri puoliin. Kasvatan työkalupakkiani opettajana maailman parhaimpien opettajien opissa ennen kaikkea oppilaitteni hyödyksi ja iloksi. Pitkäaikainen tavoitteeni on syventyä joogaterapiaan. Käyn opiskelemassa säännöllisesti iyengarjoogan pääinstituutissa Intian Punessa, ja asuin mm. Saksassa 6 +1 kk opiskelemassa ja opettamassa iyengarjoogaa.

Vuosien varrella olen opettanut hyvin erilaisia ryhmiä, kaikenikäisiä ja -kuntoisia ihmisiä: nuorista eläkeläisiin, vasta-alkajista opettajiin, hyväkuntoisista erilaisten vammojen tai sairauksien kanssa painiviin. Opetustyylini on samaan aikaan rauhallinen ja selkeä, sekä useinmiten hyvin intensiivinen. Pyrin aina parhaani mukaan huomioimaan kaikki oppilaani, vuoron perään kannustaen ja haastaen oppilaitani etenemään harjoituksessaan. Samoin haastan itseäni: kun yksi haaste on voitettu, olen jo seuraavan kimpussa.

Olen itse kokenut joogan vaikutuksen elämässäni hyvin vahvasti ja iloitsen kokemuksen ja tiedon eteenpäin jakamisesta. Saan valtavasti iloa siitä kun ihmiset saavat harjoituksestaan voimaa, rauhaa, työstävät haasteitaan ja kohtaavat potentiaalejaan. Se on parasta mitä tiedän.

Minulle joogaharjoitus on ennen kaikkea työskentelyä itsensä kanssa, tekniikat ovat vain itsetuntemuksen ja -tutkimuksen välineitä. Jooga on erittäin voimakasta tietoisuutta, läsnäolon taitoa. Se voi alkaa isovarpaasta ja kantapäästä, mutta on hyvin pian paljon enemmän. Pidän joogaharjoitusta koko elämän metaforana, eikä harjoitus rajoitu vain joogamatolle. Joogafilosofia ohjaa ihmisenä kasvua myös arjessani.

Toimin myös 11/2017 perustetun Suomen iyengarjoogayhdistyksen puheenjohtajana 8/2020 asti, sen jälkeen yhden hallituskauden varapuheenjohtajana, ja 6/2021 alkaen vapaaehtoistyö  Suomen iyengarjoogan hyväksi jatkuu yhdistyksen hallituksen jäsenen roolissa.