Ohjeita: osallistuminen joogatunnille

Jos olet kiinnostunut joogasta, mutta et ole varma sopiiko se sinulle, ainoa tapa saada asiaan varmuus on tulla kokeilemaan. Useimmille hedelmällisin tapa aloittaa on osallistua alkeistason kurssille.

Jos olet harrastanut aiemmin jotakin toista joogalajia, tule kurssille avoimin mielin. Jokaisella lajilla on oma  liikekielensä, kielioppinsa ja sanastonsa. Iyengarjooga on joogan metodi, jossa uusia kerroksia avautuu loputtomasti!

ENNEN HARJOITUSTA

Tulethan tunnille ajoissa: tunti alkaa ilmoitettuna ajankohtana. Varaa itsellesi riittävästi aikaa, jotta ehdit vaihtaa vaatteet ja noutaa kerrotut apuvälineet paikallesi valmiiksi ennen tunnin alkua. Useimmissa paikoissa on erillinen tila vaatteiden vaihtoa varten, ethän siis jää odottamaan, että pääset vaihtamaan vaatteesi salin sisällä.

Terveyteen liittyvistä rajoituksista ja haasteista on tärkeää kertoa hyvissä ajoin ennen tunnin alkua (ks. terveys-osio)! Ethän tule tunnille sairaana tai oireisena.

Pukeudu harjoitukseen joustaviin, puhtaisiin vaatteisiin, joissa on mukava liikkua esteettömästi. Jalkojen linjauksen tarkistamiseksi on hyvä suosia ihonmyötäisiä trikoita tai alle polven mittaista lahjepituutta (mielellään ei mikro-shortseja). Iyengarjoogatunneille ei tarvitse pukeutua viimeisimpään joogamuotiin. Esimerkiksi opettajalla on yleensä t-paita ja trikoot. Loppurentoutusta varten voi olla hyvä olla pitkähihainen paita mukana.

Joogaharjoituksen aikana ei käytetä sukkia (talvella pranayama-tunnit poikkeus). Jos sinulla on joku aivan erityinen syy, miksi koet sukkien käytön välttämättömäksi, keskustele asiasta opettajan kanssa.

HARJOITUKSEN AIKANA

Tuntini alkavat alkuistumisella, jonka aikana ei pääse sisään. Jos poikkeuksellisesti olet myöhässä, odotathan oven ulkopuolella kunnes alkuistuminen on päättynyt. Kun tulet myöhässä, toimi mahdollisimman ripeästi, jotta pääset nopeasti tunnin rytmiin mukaan. Myöhästyneenäkin on tärkeää päästä tunnille, eli älä jää sen takia pois.

Keskity harjoituksessa itsesi kuunteluun ja ohjeisiin: omaan harjoitukseesi. Älä vertaile itseäsi muihin tai edes aiempaan iteesi. Suo myös toisille harjoitusrauha. Suhtaudu jokaiseen harjoitukseen tuoreena, ennen kokemattomana tutkimusmatkana omaan itseesi tässä ja nyt. Jokainen hetki ja harjoitus poikkeaa toisesta hieman. Osa harjoitusta on myös oppia pois totutuista toimintatavoista: ohjaus saattaa haastaa oppilaita totuttujen mukavuusalueiden ulkopuolelle, kokeneessa ohjauksessa turvallisesti.

Mikäli et ymmärrä ohjeita, kysy rohkeasti selvennystä. Muut kysymykset on parempi esittää joko ennen tunnin alkua tai sen jälkeen.

Iyengarjoogassa ohjeita tulee paljon.  Ohjeiden tarkoitus on viedä harjoitustasi ja oppimistasi eteenpäin ja keskittää huomiosi harjoitukseen. Joogaharjoitus on läsnäoloa. Hyväksy tosiasia, että asioiden sulattelu ja omaksuminen vie aikaa. Iloitse edistysaskeleista. Ota vastaan mahdolliset tarkentavat henkilökohtaiset ohjeet lahjoina.

Vaikka joogassa ei päde ns. ”no pain, no gain” -ajattelutapa, harjoitus saa toisinaan tuntua vahvastikin. Joskus uusien asentojen opettelu voi tuntua erikoiselta tai jopa epämukavalta, mutta pistävää/ viiltävää kipua ei saa tuntua lainkaan. Kunnioita omia rajojasi. Toisaalta harjoituksessa pyrimme löytämään myös mukavuuden epämukavuudessa. Mikäli asento ei tunnu hyvältä kerro siitä opettajalle, jotta hän voi ohjata olemaan asennossa toisella tavalla tai antaa vaihtoehtoisen liikkeen tilalle. Tunnin jälkeen korjausehdotusta on vaikeampi antaa, sillä tilanne on jo ohi.

Jos joudut harjoituksen aikana riisumaan silmälasit päästäsi, sinulla itselläsi on vastuu huolehtia, ettei kukaan astu niiden päälle. Myös apuvälineet tulisi pitää tunnin aikana sellaisessa järjestyksessä, ettei niihin voi kompastua.

HARJOITUKSEN JÄLKEEN

Yamassa puhdistamme lainavälineet tunnin jälkeen.

Vaali joogaharjoituksen tilaa. Jos toiset ovat energisiä ja puheliaita, mutta itse mieluummin vetäydyt, salli se itsellesi.

Jos huomaat harjoituksen jälkeen kiputiloja, poikkeuksellisesta väsymystä tai ylienergisyyttä, kerro siitä seuraavan harjoituksen alussa.

TERVEYS

Ilmoittautumisen yhteydessä/ ennen tunnin alkua tulisi aina kertoa mahdollisista sairauksista (esim. astma, reuma, glaukooma) , tavanomaisinakin pidetyistä vaivoista (esim. korkea/ matala verenpaine, taipumus migreeniin tms.) ja vammoista (esim. nivelongelmat, vanhat murtumat ja venähdykset tms.). Kerrothan myös jos olet raskaana tai synnyttänyt alle vuoden sisään. Terveystietojasi käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta erilliseen rekisteriin. Koska erillistä oppilasrekisteriä terveystietoineen ei ole, varaudu muistuttamaan harjoitukseen vaikuttavista seikoista toisinaan.

Joogaharjoitus auttaa useisiin yleisiin vaivoihin, mutta mikäli sinulla on joku erityinen vamma tai sairaus, keskustele hoitavan lääkärisi kanssa sopiiko joogaharjoitus sinulle. Mikäli sinulla on selkeitä terveyshaasteita, olisi suositeltavaa hakeutua iyengarjoogaterapiaa osaavan opettajan ohjaukseen, ja myös yksityistunteja kannattaa harkita  ryhmäohjauksen tueksi tai asemesta.

Kerro myös ennen harjoituksen alkua, mikäli terveydessäsi on jotain poikkeavaa, sinulla on kuukautiset tai olet raskaana. Mikäli elämäntilanteesi tai energiatasosi on tavalla tai toisella sellainen, että se selkeästi vaikuttaa harjoitteluun, on tästä hyvä kertoa opettajalle.  Voit kertoa harjoitukseen vaikuttavista asioista myös luottamuksellisesti esim. vetämällä syrjään ennen tunnin alkua, tai tunnin jälkeen. Jooganopettaja ei kuitenkaan ole lääkäri, fysio- tai psykoterapeutti.

Kuukautisten aikana olisi hyvä tehdä ihan erikseen ns. kuukautissarjaa, mutta ryhmätunnilla harjoitusta muokataan tilanteeseen sopivimmalla tavalla. Voit jatkaa harjoitusta raskaaksi tulemisen jälkeen. Jos et ole joogannut aiemmin, on suositeltavaa aloittaa harjoitus vasta kun raskauden kolme ensimmäistä kuukautta on kulunut. Mikäli sinulla on nk. riskiraskaus olisi suositeltaa hakeutua asiaan perehtyneen, iyengarjoogaterapiaa ohjaavan opettajan yksityistunneille. Synnytyksen jälkeen harjoitukseen palataan vaiheittain.

Kuumeisena ei tule harjoitella: pidä aina vähintään yksi kuumeeton välipäivä ja aloita harjoitus sen jälkeen kevennetysti. Kerro opettajalle, mikäli olet ollut sairaana. Harjoitus usein myös auttaa palautumaan.

sivu päivitetty 11.6.2023