Ohjeita

Jos olet kiinnostunut joogasta, mutta et ole varma sopiiko se sinulle, ainoa tapa saada asiaan varmuus on tulla kokeilemaan. Jos olet harrastanut aiemmin jotakin toista joogalajia, tule kurssille avoimin mielin, ennakkoluulottomasti. Jokaisella lajilla on oma logiikkansa, ja samoin kuin missä tahansa muussa opiskelussa uuden lajin haltuunotto on oma prosessinsa. Iyengarjooga on joogan metodi, jossa uusia kerroksia avautuu loputtomasti!

ENNEN HARJOITUSTA

Tulethan tunnille ajoissa: tunti alkaa ilmoitettuna ajankohtana. Varaa itsellesi riittävästi aikaa, jotta ehdit vaihtaa vaatteet ja noutaa kerrotut apuvälineet paikallesi valmiiksi ennen tunnin alkua. Useimmissa paikoissa on erillinen tila vaatteiden vaihtoa varten, ethän siis jää odottamaan, että pääset vaihtamaan vaatteesi salin sisällä, mikäli emme aina pääse sisään hyvissä ajoin.

Tuntini alkavat alkuistumisella, jonka aikana ei pääse myöhästyneenä sisään. Jos poikkeuksellisesti olet myöhässä, odotathan oven ulkopuolella kunnes alkuistuminen on päättynyt. Kun tulet myöhässä, toimi mahdollisimman ripeästi, jotta pääset nopeasti tunnin rytmiin mukaan.

Terveyteen liittyvistä rajoituksista ja haasteista on tärkeää kertoa hyvissä ajoin ennen tunnin alkua (ks. terveys-osio)!

Pukeudu harjoitukseen joustaviin, puhtaisiin vaatteisiin, joissa on mukava liikkua esteettömästi. Polven linjauksen tarkistamiseksi olisi kuitenkin hyvä, jos polvet olisivat näkyvillä: suosi alle polvenpituisia lahkeita, käytä ihonmyötäisiä trikoita tai kääri lahkeet polven yläpuolelle.

Joogaharjoituksen aikana ei käytetä sukkia (talvella pranayama-tunnit poikkeus). Jos sinulla on joku aivan erityinen syy, miksi koet sukkien käytön välttämättömäksi, keskustele asiasta opettajan kanssa.

HARJOITUKSEN AIKANA

Keskity harjoituksessa itsesi kuunteluun ja ohjeisiin: omaan harjoitukseesi. Älä vertaile itseäsi muihin. Suo myös toisille harjoitusrauha. Suhtaudu jokaiseen harjoitukseen tuoreena, ennen kokemattomana tutkimusmatkana omaan itseesi tässä ja nyt. Jokainen hetki ja harjoitus poikkeaa toisesta hieman. Osa harjoitusta on myös oppia pois totutuista toimintatavoista, ja ohjaus usein haastaa oppilaita totuttujen mukavuusalueiden ulkopuolelle. Tunneilla olo ja oppiminen vaatii läsnäoloa.

Mikäli et ymmärrä ohjeita, kysy rohkeasti selvennystä. Muut kysymykset on parempi esittää joko ennen tunnin alkua tai sen jälkeen. Ota vastaan tarkentavat henkilökohtaiset ohjeet lahjoina. Ohjeiden tarkoitus on viedä oppimistasi eteenpäin ja keskittää huomiosi harjoitukseen. Iyengarjoogassa ohjeita tulee paljon. Hyväksy tosiasia, että asioiden sulattelu ja omaksuminen vie aikaa. Iloitse sen sijaan edistysaskeleista. Harjoitus vie oppilaan myös epämukavuusalueille, kokeneessa ohjauksessa turvallisesti.

Vaikka joogassa ei päde ns. ”no pain, no gain” -ajattelutapa, harjoitus saa toisinaan tuntua vahvastikin. Joskus uusien asentojen opettelu voi tuntua erikoiselta tai jopa epämukavalta, mutta pistävää/ viiltävää kipua ei saa tuntua lainkaan. Kunnioita omia rajojasi. Toisaalta harjoituksessa pyrimme löytämään myös mukavuuden epämukavuudessa. Mikäli tunnet harjoituksessa viiltävää, pistävää kipua, kerro siitä heti, jotta opettaja voi korjata asentoa tai antaa vaihtoehtoisen liikkeen tilalle. Tunnin jälkeen korjausehdotusta on vaikeampi antaa, sillä tilanne on jo ohi. Jos huomaat vasta harjoituksen jälkeen kiputiloja, poikkeuksellisesta väsymystä tai ylienergisyyttä, kerro siitä seuraavan harjoituksen alussa.

*** Huom! Jos joudut harjoituksen aikana riisumaan silmälasit päästäsi, sinulla itselläsi on vastuu huolehtia, ettei kukaan astu niiden päälle. Myös apuvälineet tulisi pitää tunnin aikana sellaisessa järjestyksessä, ettei niihin voi kompastua.

TERVEYS

Ilmoittautumisen yhteydessä/ ennen tunnin alkua tulisi aina kertoa mahdollisista sairauksista (esim. astma, reuma, glaukooma) , tavanomaisinakin pidetyistä vaivoista (esim. korkea/ matala verenpaine, taipumus migreeniin tms.) ja vammoista (esim. nivelongelmat, vanhat murtumat ja venähdykset tms.). Kerrothan myös jos olet raskaana tai synnyttänyt alle vuoden sisään. Terveystietojasi käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta erilliseen rekisteriin.

Joogaharjoitus auttaa useisiin yleisiin vaivoihin, mutta mikäli sinulla on joku erityinen vamma tai sairaus, keskustele hoitavan lääkärisi kanssa sopiiko joogaharjoitus sinulle. Mikäli elämäntilanteesi tai energiatasosi on tavalla tai toisella sellainen, että se selkeästi vaikuttaa harjoitteluun, on tästä tärkeää kertoa opettajalle. Puhu mahdollisista ongelmista siis rohkeasti suoraan opettajalle. Mikäli haluat kertoa terveydentilaasi tai elämäntilanteeseesi liittyvistä asioista luottamuksellisesti, koska se vaikuttaa harjoitukseesi, se on aina mahdollista! Jooganopettaja ei kuitenkaan ole lääkäri tai terapeutti.

Kerro aina ennen harjoituksen alkua, mikäli terveydessäsi on jotain poikkeavaa, sinulla on kuukautiset tai olet raskaana. Kuukautisten aikana olisi hyvä tehdä ihan erikseen ns. kuukautissarjaa, mutta ryhmätunnilla harjoitusta muokataan tilanteeseen sopivimmalla tavalla. Raskauden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana joogaharjoitusta ei suositella, ellet ole joogannut jo pidempään ennen raskauden alkua.

Kuumeisena ei saa harjoitella: pidä aina vähintään yksi kuumeeton välipäivä ja aloita harjoitus sen jälkeen kevennetysti. Kerro opettajalle, mikäli olet ollut flunssainen. Harjoitus usein myös auttaa palautumaan.