BKS Iyengar

BKS IYENGAR

Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar (14.12.1918-20.8.2014) on yksi aikamme suurimmista joogamestareista. Iyengarjoogan metodi syntyi hänen tinkimättömästä päivittäisestä joogaharjoituksestaan, jota hän jatkoi aivan viimeiseen asti 80 vuoden ajan.

BKS Iyengar syntyi Etelä-Intiassa 14.12.1918 bramiiniperheeseen. Jatkuva sairastelu varjosti hänen lapsuuttaan jo syntymästä asti eikä köyhällä perheellä ollut aina varaa lääkkeisiin. Koulunkäynti kärsi sairasvuoteen omana. Lisäksi hänen isänsä kuoli, kun hän oli 9-vuotias. Nuori poika oli kaikkien hylkäämä ja koki olevansa taakka sekä itselleen, että perheelleen.

Onni kääntyi maaliskuussa 1934, kun Iyengarin vanhemman siskon mies, legendaarinen joogamestari Tirumalai Krishnamacharya otti pojan kotiinsa ja alkoi opettaa tälle joogaa. Edes Krishnamacharya ei ollut aluksi kovin halukas opettamaan malarian, lavantautin ja tuberkuloosin heikentämälle ja kangistamalle pojalle paljoa, mutta pakon edessä muutti mielensä. 1935 tärkeän jooganäytöksen alla Krishnamacharyan tähtioppilas otti ja lähti. Iyengarista tuli nyt hänen pääoppilaansa, joka harjoitteli ankarasti aamun illoin. 1937 Iyengar lähetettiin jo Puneen opettamaan.

Iyengar ryhtyi haasteen edessä harjoittelemaan 10 tuntia päivässä saadakseen syvällistä, omakohtaista kokemusta ja tietoa joogasta. Filosofinen kiinnostus seurasi perästä. Ensimmäisen kerran Iyengar käytti apuvälineitä, kiviä tienvarsilta, jo vuonna 1948, mutta aloitti niiden systemaattisen tutkimisen ja kehittämisen vuonna 1975. Silloin hän myös ymmärsi, että linjaus on kaikkein tärkeintä: jooga on linjausta, ojentumista keskilinjasta ja tasapainon löytämistä.  Samana vuonna valmistui myös iyengarjoogan pääinstituutti Punessa, Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute, joka on nimetty hänen edesmenneen vaimonsa mukaan.

Usein kuvitellaan, että koska Iyengarin tapa harjoitella koostuu erityisesti asana- ja pranayama-harjoituksesta, se olisi vain fyysistä ”voimistelua”. Tämä on harhakäsitys. Iyengar perustaa käsityksensä joogasta Patanjalin joogasutriin ja muihin klassisiin joogateksteihin kuten Taittriya Upanishadeihin. Hänelle keho on väline henkisen elämän ilmaisulle ja hän peilaa Patanjalin kaikki 8-porrasta asana-harjoituksessa. Iyengar käyttää mm. käsitettä ’meditation in action’ kuvaamaan tätä ajatusta.

Iyengar on kertonut usein, että jooga pelasti hänet. Hän on kirjoittanut joogasta useita kirjoja. Englanniksi 1966 julkaistu Light on Yoga oli käänteentekevä teos ja nousi maailmalla heti monen harrastajan ”joogaraamatuksi”. Siitä on otettu yli 30 painosta pelkästään englanniksi ja se on käännetty 16 eri kielelle.

Times-lehti nimesi BKS Iyengarin maailman 100 vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon vuonna 2004. Vuonna 2014 Intian valtio antoi gurujille siviilikansalaisille annettavista toiseksi arvokkaimman arvonimen, Padma Vibhushan.

Iyengarin lapsista Prashant ja Geeta Iyengar ovat seuranneet isänsä viitoittamaa tietä ja he johtavat instituuttia sekä kansainvälistä iyengarjoogayhteisöä. He ovat kumpikin erittäin ansioituneita, myöskin vuosikymmenien kokemuksen omaavia iyengarjoogaopettajia. Heidän rinnallaan opettaa ja toimii myös Iyengarin tyttärentytär, Abhijata Iyengar. Abhijata opiskeli vuosikausia gurujin alaisuudessa seuraamalla paitsi tämän harjoitusta, myös kaikkia arkisia toimia, kuten Geeta ja Prashantkin.

Iyengarjoogan pääinstituutin,  RIMYI:n verkkosivut: http://bksiyengar.com/