B. K. S. Iyengar

B. K. S. IYENGAR

photo© Jake Clennell

Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar (14.12.1918–20.8.2014) on yksi aikamme suurimmista joogamestareista. Iyengarjoogan metodi syntyi hänen tinkimättömästä, päivittäisestä joogaharjoituksestaan, jota hän jatkoi aivan viimeiseen asti 80 vuoden ajan.

Times-lehti nimesi BKS Iyengarin maailman 100 vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon vuonna 2004. Vuonna 2014 Intian valtio antoi gurujille siviilikansalaisille annettavista toiseksi arvokkaimman arvonimen, Padma Vibhushan.

Vaikeuksien kautta joogan tielle

Iyengar on kertonut usein, että jooga pelasti hänet.

B. K. S. Iyengar syntyi brahmaaniperheeseen. Jatkuva sairastelu varjosti hänen lapsuuttaan jo syntymästä asti eikä köyhällä perheellä ollut aina varaa lääkkeisiin. Koulunkäynti kärsi sairasvuoteen omana. Lisäksi hänen isänsä kuoli, kun hän oli 9-vuotias. Nuori poika koki olevansa taakka sekä itselleen, että perheelleen.

Onni kääntyi maaliskuussa 1934, kun Iyengarin vanhemman siskon mies, legendaarinen joogamestari Tirumalai Krishnamacharya otti pojan kotiinsa ja alkoi opettaa tälle joogaa. Krishnamacharya ei ollut aluksi kovin halukas opettamaan malarian, lavantautin ja tuberkuloosin heikentämälle ja kangistamalle pojalle paljoa, mutta pakon edessä muutti mielensä. 1935 tärkeän jooganäytöksen alla Krishnamacharyan tähtioppilas otti ja lähti. Iyengarista tuli nyt hänen pääoppilaansa, joka harjoitteli ankarasti aamun illoin. 1937 Iyengar lähetettiin jo Puneen opettamaan.

Iyengar ryhtyi haasteen edessä harjoittelemaan 10 tuntia päivässä saadakseen syvällistä, omakohtaista kokemusta ja tietoa joogasta. Filosofinen kiinnostus seurasi perästä. Ensimmäisen kerran Iyengar käytti apuvälineitä, kiviä tienvarsilta, jo vuonna 1948. Hän aloitti jooga-apuvälineiden systemaattisen tutkimisen ja kehittämisen vuonna 1975. Samana vuonna valmistui myös iyengarjoogan pääinstituutti Punessa, Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute, joka on nimetty hänen edesmenneen vaimonsa mukaan.

B. K. S.:n perintö koko joogamaailmalle

B. K. S.:llä oli useita nimekkäitä oppilaita kuten Yehudi Menuhin, joka kutsui hänet opettamaan Eurooppaan. Iyengarilla on ollut hyvin merkittävä rooli joogan leviämisessä Intian ulkopuolelle ja mm. auktorisoitujen opettajakoulutusten käynnistämisessä mm. Englannissa.

Light on Yoga julkaistiin englanniksi 1966 ja se oli käänteentekevä teos, joka nousi maailmalla heti monen harrastajan ”joogaraamatuksi”. Siitä on otettu yli 30 painosta pelkästään englanniksi ja se on käännetty 16 eri kielelle. B. K. S. on kirjoittanut joogasta useita muita kirjoja. Light on Yoga on itse asiassa joogaan tutustuville kattava perusteos, vaikka se  sisältää myös vaativampia jooga-asentoja.

B. K. S. muutti ja mukautti opetustaan läpi elämänsä oppilaiden mukaan. Hän kehitti lukemattomia joogavälineitä syventämään ja mahdollistamaan harjoitusta, omiin ja erilaisten oppilaiden tarpeisiin. Myös harjoituksen tarkkuus ja esimerkiksi linjauksen käsite on Iyengarin käsialaa.

Joskus ajatellaan, että koska Iyengarin tapa harjoitella koostui erityisesti āsana- ja prānāyāma-harjoituksesta, se olisi vain fyysistä ”voimistelua”. Tämä on virheellinen tulkinta iyengarjoogasta. Iyengar perusti käsityksensä joogasta Patañjalin joogasūtriin ja muihin klassisiin joogateksteihin kuten Taittirīya Upanishadeihin. Hänelle keho oli väline henkisen elämän ilmaisulle: ”āsanas are my prayers”. B. K. S. Iyengar peilasi Patañjalin kaikki 8-porrasta āsana–harjoituksessa. Iyengar käytti mm. käsitettä ”meditation in action” kuvaamaan ajatusta meditaation toteutumisesta asentoon syventymisessä.

Iyengarin lapsista Prashant (2.7.1949–) ja Geeta Iyengar (7.12.1944–16.12.2018) ovat seuranneet isänsä viitoittamaa tietä ja ovat kumpikin erittäin ansioituneita, myöskin vuosikymmenien kokemuksen omaavia iyengarjoogaopettajia. Geetajin poismenon jälkeen Prashantin rinnalla instituuttia johtaa Abhijata Iyengar, B. K. S. Iyengarin tyttärentytär. Abhijata opiskeli vuosikausia gurujin alaisuudessa seuraamalla paitsi tämän harjoitusta, myös kaikkia arkisia toimia, kuten Geeta ja Prashantkin. Abhijata ja Prashant ovat nyt RIMYI:n pääopettajia.

Iyengarjoogan pääinstituutin,  RIMYI:n verkkosivut: http://bksiyengar.com/